Türkiye'nin en iyi sağlık internet sitesine hoş geldiniz.

Kadın Hastalıkları

Kadın Hastalıkları (18)

Emzirme, anne ve yenidoğan arasında şefkatli bir bağ oluşturur. Ancak meme kanseri tedavinizin hemen ardından emzirmek size bir kabus gibi gelebilir. Bunun nedeni meme kanseri tedavisinde yer alan tüm travmalardır.

Çoğu kadının yaşamları boyunca bir süre mantar enfeksiyonu geçirmesi muhtemeldir. Doğum kontrol hapları, adet görme, hamilelik, dar giysiler vb. birçok faktör kadınlarda mantar enfeksiyonlarını tetikleyebilir. Bebek sahibi olmayı dört gözle bekleyen kadınlar, bir mantar enfeksiyonu olduğunu duyduklarında, bilmek istedikleri ilk şey hamile kalma şanslarını etkileyip etkilemeyeceğidir.

Kadınlarda kramp genellikle adet döngüsü ile ilişkilidir. Bu kramplar, rahim hamileliğe hazırlık olarak oluşturulan astarı attığında ortaya çıkar. Ancak adet görmeden kramplarınız olduğunda bu hem can sıkıcı hem de kafa karıştırıcı olabilir.

Histerektomi, rahimin ameliyatla alınması demektir. Birçok hastalığın tedavisinde normal olarak başvurulan bir yöntem olan histerektomi yeterli bilgiye sahip olunmadığından kadınlar tarafından genellikle yanlış anlaşılır.

Serviks (rahim ağzı) kanserine vajenden alınan sitolojik örneklerdeki kanser hücreleri ile tanı ko­nabilmesi hem bu hastaların tespitinde ,hem de sitolojide çığır açmıştır. 19. yüzyılın başlarından itibaren kanserlerin hücresel (sitolojik) özellikleri üze­rinde gözlemler yapılmaktaysa da, hücreleri inceleye­rek kanser tanısının konabilmesi 20. yüzyılın ilk yarısında gerçekleşmeye başlamıştır.

Kemikler, kasları yapısal olarak destekleyen, hayati organları koruyan ve normalde hücrelerin çalışması için temel gereksinimlerden biri olan kalsiyumu depolayan yapılardır. Vücudumuzda, bir taraftan yaşlı kemiklerin yıkımı olurken diğer taraftan yeni kemiklerin oluşturulduğu bir denge söz konusudur.

Vajinismus cinsel birleşme sırasında kadında vajeni çevreleyen kasların istem dışı olarak kasılması sonucunda ilişkiye izin vermemesi veya ilişkinin çok zor olmasıdır. Kadın korku, kaygı ve endişelerinden dolayı vajinal kaslarının kasılmasının önüne geçemez ve cinsel ilişkiye izin vermez. Günümüzde vajinismusun % 100 tedavisi mümkündür.

Kadınlarda genital siğillere neden olan ve cinsel yolla bulaşan HPV virüsü rahim ağzı kanserine yol açabiliyor. Genellikle ağrı belirtisi olmayan siğiller sinsi bir şekilde ilerleyebiliyor.

Kadınlar erkeklerden daha farklı bir anatomik yapıya sahip oldukları için, yaşamları boyunca sık sık sistit hastalığına yakalanma tehlikesiyle karşı karşıya kalırlar. Hastalığa yakalandığında tüm gününü tuvalette geçirmek zorunda kalan kadın, anlam veremediği bu durumu soğuk algınlığı olarak yorumlamaktadır.

Ülseratif kolit ve Crohn hastalığı sıklıkla erkek ve bayanlarda özellikle genç yaşlarda ortaya çıkmaktadır. Aile kurmayı planlayan bu genç hastalar, hastalıklarının gebelik üzerindeki etkilerini bilmemektedir.

Site İçi Arama