
Tetanoz ya da halk arasında bilinen adı ile "Kazıklı Humma" Clostridium tetani adı verilen sporlu bakterinin salgıladığı toksine bağlı olarak gelişen bir enfeksiyon hastalığıdır. Doğumdan başlayarak her yaştan insanda ve hemen her toplumda görülebilen son derece tehlikeli bir hastalık olan tetanoz, gelişmiş ülkelerde yüksek aşılama oranlarıyla giderek azalmakla beraber, özellikle gelişmekte olan ülkelerde halen önemli bir ölüm nedenidir.
Tetanozun bulaşma yolları herkesin bildiği gibi sadece paslı çivi ya da küflü teneke değildir. Toprağın üst tabakalarında, nemli ortamlarda, ev-ameliyathane tozlarında, tuzlu suda, özellikle gübre içerisinde ve insan ve hayvanların bağırsak kanalında da tetenoz mikrobu bulunur ve buradan dış dünyaya yayılmaktadır.
Vücuda çok küçük yara ve kesiklerden dahi girebilen tetanoz mikrobunun, salgıladığı "tetanozpazmin" adlı tetanoz zehri ile omuriliğe ve sinir sistemine zarar verebilmektedir. Gelişmiş tüm tedavi yöntemlerine rağmen tetanoz hala on hastadan altısının ölümüne yol açmaktadır.
Tetanoz mikrobunun vücuda ciltteki kesiklerden girdiğini, ayrıca yanıklardan, damardan ilaç kullanımının, kulak delinmesi, açık yaranın etraftan bulaşması, donuklar, deri yaraları, ameliyat yaraları, doğum sonrası dönem ve hayvan ısırıklarının tetanoz enfeksiyonu açısından riskli durumlardır. Tetanozun insandan insana bulaşan bir hastalık değildir.
Hastalığın Belirtileri
- Erişkin tetanozlu bir hastanın yüzünde kasılmalar sonucunda özel bir görüntünün (alaycı bir gülüş gibi) belirir,
- Yüz kaslarının spazmı sonucu alın kırışır,
- Dudaklar hafif aralanır, ağzın iki uçları kenara çekilir,
- Gözler daralır, burun kenarındaki çizgiler daha belirgin hale gelir,
- Boyun kasları kasılır ve yutma güçlüğü olur,
- Refleks halinde gelen kas spazmları hastalığın yaygın özelliği olup, gürültü, ışık, dokunma, koku ile uyarılabilir,
- Sinir sisteminin uyarılması sonucu kalp atışında düzensizlikler, kan basıncında değişiklikler, terleme, yutak spazmı, idrar tutamama görülebilir.
Tetenozun erişkin kişilerin yanı sıra, yeni doğan bebeklerde de hastalık yapabilmektedir. Göbek bağının uygun olmayan şartlarda kesilmesi sonucu oluşan "yenidoğan tetanozu" çok sık görülmekte ve buna bağlı yenidoğan ölümleri meydana gelmektedir.
Yeryüzünde bu kadar yaygın bulunan bir bakteri ile karşılaşma oranı bu kadar yüksek, tanı ve tedavisi güç ve ölüm oranı yüksek olan tetanozdan en önemli korunma yolu aşılanmadır. Özellikle yenidoğan bebeklerin, çocukların, gebelerin, elli yaş üzeri grubun, toprak ve bahçe işleriyle uğraşan kişilerin yüksek risk altında bulunmasından dolayı bu kişilerin aşılanma konusunda daha duyarlı davranmaları gerekmektedir.
En çok Okunanlar
Çocuklar İçin
Kadınca Yaşam
Uzman Soru&Cevap Uzmanlarımız »

Sorularınız uzmanlarımız tarafından cevaplanıyor
- Doğumun Başladığını Nasıl Anlarım?
- Menopoz nedir? Sonuçları nelerdir?
- Obezite konusunda merak edilen hususlar
- Bebeğinizin Doğumundan Sonra Yapılacaklar
- Sigarayı Bırakanlara Beslenme Önerileri
- Bebek Bakımında Ailelere Tavsiyeler
Sorularınızı uzmanımıza gönderin »